17 березня, 2018

 Як написати власне висловлення з української мови та літератури на максимум?
власне висловлення


Основні правила від викладачів 200-бальників.

1. Письмова робота повинна відповідати темі!
Можна написати геніальну роботу, але якщо вона не по темі, то більше, ніж 0 балів за неї отримати не вдасться. Наголошуємо на цьому, адже подібні випадки були. Інакше, ніж прикрими їх не назвеш.
спеціальності
2. Обсяг - не менше 100 слів. Найкраще – 200-250. Враховуються всі слова, навіть службові частини мови. Тому лаконічність, сестру таланту, краще на ЗНО не кликати.
спеціальності
3. Теза! Прописуйте її чітко та зрозуміло. За це отримаєте аж 2 бали.
спеціальності
4. Аргументи! Їх має бути не менше 2. Не повинні дублювати один одного, а бути доречними. За це ще 2 бали.
спеціальності
5. Один з аргументів потрібно підкріпити прикладом з літератури.Для цього радимо вивчити кілька віршів, які є в програмі ЗНО, цитат з творів, нехай навіть найпоширеніших. Але пояснити та розписати краще детально. Логічно викладайте думки. За це отримаєте ще 2 бали.
спеціальності
6. Приклад з життя. З цим дещо простіше, адже можна й вигадати, хто ж перевірятиме? Головне – аби він був доречним, по темі. Ще 2 бали.
спеціальності
7. Логічність та послідовність. Власне висловлення – це не філософський твір. Не намагайтесь «лити водичку» чи розгалужуватись. Лише виконайте всі умови теми роботи, тоді й отримаєте ще 2 бали.
спеціальності
8. Висновок. Він повинен випливати з тези, аргументів та прикладів. Ні в якому разі не суперечте своїм думкам у висновку, інакше не заробите ще 2 бали.
спеціальності
9. Найбільша частина балів – аж 8! – дається за орфографію, пунктуацію та стилістику, лексику та граматику. Цьому всьому треба вчитись, готуючись до тестів з мови, вивчаючи правила та виконуючи вправи.
Порада: якщо немає впевненості в написаному слові чи реченні, спробуйте замінити слово синонімом, розділити речення на простіші. Краще бути впевненим у написаному, ніж «замудрити» для краси.
спеціальності
10. Ще одна порада: якщо ще є час, а до ЗНО не два дні, тренуйтесь писати вдома. Знайдіть того, хто зможе перевірити, підказати. «Набивайте руку» і отримаєте максимальні 20 балів за своє власне висловлення.

Немає коментарів:

Дописати коментар